• Gediget hantverk som förmedlar en känsla.
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

Altruism

En kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Under processen

2017 skickades det återigen ut en inbjudan till Designforum. Temat var nu "Altruism", motsatsen till egoism. Jag gick länge och funderade på hur man skulle kunna tolka det i ett smycke utan att vara för övertydlig. Jag lämnade till slut in en skiss, min idé till designforums jury. Och till min stora glädje blev jag utvald även denna gång, den här gången skulle smycket visas på första parkett under Stockholm Fashion Week.
Första skissen, föga anade jag då att myrorna i slutändan skulle bli långt många fler än de jag skissade upp..

Myrorna är tillverkade i silver och kvisten de klättrar på är i 18K rött guld.Den allra första myran ser dagens ljus. Och sen får den 199 små kompisar.

200 myror som tillsammans har 1600 ben och antenner. En riktig myrarmé är redo för kopplas ihop.Guldkvisten är som en halsring, med små nätta blad och sirliga små blommor.

Varje blomma och varje pistill är varsamt tillverkade för hand som sedan pryddes av små safirer i ljusa toner. Nästan som en liten daggdroppe.

Tillsammans bildar de långa trådar med sina kroppar för att tillsammans nå sitt slutgiltiga mål.Sakta men säkert växter smycket fram. Myra för myra.

Ett väldigt tidskrävande arbete som kräver tålamod och precision.


Det är under den här processen man ser allt växa fram. Även om jag har en idé och en skiss vet jag aldrig riktigt hur det blir i slutändan. Jag låter materialen och myrorna få bestämma, och det är det som är det roligaste. 

Utställning

När alla myrorna var samlade for vi upp till Stockholm för grand finale mitt på första parkett under Stockholm Fashion Week.
Tillsammans med nio andra guldsmeder och silversmeder ställde vi ut på Grand Hotell i det Bolinderska palatset.
Vackra Ingmari Lamy bar upp mitt smycke på allra bästa vis och det var en mäktig känsla att få visa upp sitt arbete man arbetat på i ett år.Kikar man noga så ser man att alla myror är på väg mot samma håll. De klättrar på varandra för tillsammans att nå en sockerbit som sitter som örhänge i ena örat.En kan inte göra allt, men alla kan göra något.Smycket är tillverkat av Hilda Lancing 2018.